Na obiad zupa, a do zupy fajnie jest zjeść coś drugiego. Tym razem padło na racuszki, na kefirze z dodatkiem jabłek. Są obłędne w smaku i szybko się je robi. Polecam
Składniki:
- 2 jajka
- 250 ml kefiru
- około 1,5 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru waniliowego z kardamonem
- 2 duże jabłka
- ewentualnie woda
- olej do smażenia
Wykonanie
- Jajka wybijam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy z kardamonem i chwilę mieszam.
- Do masy jajecznej wlewam kefir, dokładnie mieszam.
- Mąkę dodaję z sodą oczyszczoną do kefiru. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dolać troszkę wody ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
- Jabłka obieram i kroję na cienkie plasterki, które zanurzam w cieście.
- Na rozgrzanej patelni wylewam odrobinę oleju, wykładam zanurzone w cieście jabłka i smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz