Składniki
- 2 kg miąższu dyni
- cukier do smaku ( około 3 szklanek, można więcej)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 konfitureksy 2:1
- 1,5 kg pamarańczy
- 3-4 goździki
Wykonanie
- Obraną dynię pokroiłam na kosteczkę, włożyłam do dużego garnka. Zasypałam 1,5 szkl. cukru i odstawiłam na 2 godziny,żeby puściła sok.
- Garnek nastawiłam na mały płomień i rozpoczęłam gotowanie.
- Do dyni dodałam sparzone otarte skórki z pomarańczy, sok z pomarańczy i 1-1,5 szkl. cukru oraz goździki.
- Całość gotowałam około 2 godzin co jakiś czas mieszając.
- Następnie wyłączyłam gaz a do masy dżemowej dodałam konfitureksy i 2 galaretki pomarańczowe. Dokładnie wymieszałam. Masa stanie się bardzo rzadka ale po wystygnięciu ładnie stężeje. Taką gorącą dynie wlałam do słoików, dobrze zakręciłam i odstawiłam do ostygnięcia.
- Na drugi dzień zimne słoiki włożyłam do zimnego piekarnika i pasteryzowałam w 100 st. przez godzinę. Masa znowy się rozrzedzi ale znowu się zestali.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz