Ostatnio na niedziele był kurczak ale nie taki zwykły, bo pieczony w całości. Bardzo soczysty i aromatyczny. Pachnie czosnkiem, cytryną i majerankiem :)
Składniki
- 1,5 kg kurczaka bez podrobów
- 2 wyszorowane cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- majeranek
- ostra papryka
- curry
- 0,5 szkl. wody
Wykonanie
- Kurczaka umyłam i osuszyłam.
- Cytryne sparzyłam, cebule i czosnek obrałam.
- Majeranek, sól, pieprz, curry i ostrą paprykę mieszam w miseczce- mniej wiecej po 2-3 łyzeczki przypraw, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kurczaka nacieram przyprawami na zewnątrz i w środku oraz pod skórą pod cyckami, faszeruję cytrynami i cebulą ( kroję je na pół), nogi związuję nicią i odstawiam- najlepiej na całą noc - ewentualnie na 3 godz.
- Mięso wkładam do naczynia zaroodpornego, ma dno wlewam pół szklanki wody i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piekę 1 godz. 30 min- 1. godz.45 minut.
- Aby mięsko było soczyste co 20 min.podlewam je sosem wytworzonym spod pieczenia :)
- Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką bądź sałatką słodko-kwaśną z ogórka, rzodkiewki i sałaty!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz