kurczak, warzywa, sos i pyszna sałatka.... Szybki niedzielny obiad :)
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- pól cukini
- 1 mała czerwona papryka
- sól
- pieprz
- curry
- 1 szklanka komosy ryżowej
- pół opakowania roszponki
- 1 brzoskwinia
- 1 pomidor
- musztarda dijon, sok z cytryny, miód gryczany
- olej do smażenia
- 1/4 szklanki soku z rokitnika
- 4 plasterki boczku dojrzewającego
- 1 plaster sera
Wykon
- Mięso umyłam, osuszyłam i rozbiłam. Następnie oprószyłam solą, pieprzem i curry do smaku. Odstawiłam na 30 minut.
- Cukinię umyłam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. Odsączyłam na ręczniku papierowym
- Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki, podsmażyłam na patelni po cukinii. Dolałam sok z rokitnika i gotowałam na dużym ogniu aż sok się zredukuje.
- Następnie mięso obsmażyłam z obu stron.
- Obsmażone mięso ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku kurczaka położyłam 2 plasterki boczku dojrzewającego, parę plasterków cukinii i papryki. Lekko posoliłam i popieprzyłam. Na wierch ułożyłam cienkie paseczki zółtego sera. Zapiekałam około 15-20 min.
- Sałatka- na patelni rozgrzewam 1 łyżkę miodu gryczanego, 1 łyżeczkę musztardy, sok z półowy cytryny. Na to dodaję pokrojoną na cząstki brzoskwinie. Chwilę duszę w sosie. Na roszponke wykladam pokrojonego pomidora i brzoskwinię i skrapiam ciepłym sosoem spod brzoskwini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz