wtorek, 15 listopada 2016

Cytrynowy kurczak

Ostatnio na niedziele był kurczak ale nie taki zwykły, bo pieczony w całości. Bardzo soczysty i aromatyczny. Pachnie czosnkiem, cytryną i majerankiem :) 




Składniki

  • 1,5 kg kurczaka bez podrobów
  • 2 wyszorowane cytryny
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ostra papryka 
  • curry
  • 0,5 szkl.  wody


Wykonanie

  1. Kurczaka umyłam i osuszyłam.
  2. Cytryne sparzyłam, cebule i czosnek obrałam.
  3. Majeranek, sól, pieprz, curry i ostrą paprykę mieszam w miseczce- mniej wiecej po 2-3 łyzeczki przypraw, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Kurczaka nacieram przyprawami na zewnątrz i w środku oraz pod skórą pod cyckami, faszeruję cytrynami i cebulą ( kroję je na pół), nogi związuję nicią i odstawiam- najlepiej na całą noc - ewentualnie na 3 godz.
  5. Mięso wkładam do naczynia zaroodpornego, ma dno wlewam pół szklanki wody i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piekę 1 godz. 30 min- 1. godz.45 minut. 
  6. Aby mięsko było soczyste co 20 min.podlewam je sosem wytworzonym spod pieczenia :) 
  7. Podaję z pieczonymi ziemniakami  i surówką bądź sałatką słodko-kwaśną z ogórka, rzodkiewki  i sałaty!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz