sobota, 5 listopada 2016

Racuszki z jabłkami

Na obiad zupa, a do zupy fajnie jest zjeść coś drugiego. Tym razem padło na racuszki, na kefirze z dodatkiem jabłek. Są obłędne w smaku i szybko się je robi. Polecam




Składniki:
  • 2 jajka
  • 250 ml kefiru
  • około 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego z kardamonem
  • 2 duże jabłka
  •  ewentualnie woda
  • olej do smażenia

Wykonanie

  1. Jajka wybijam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy z kardamonem i chwilę mieszam.
  2. Do masy jajecznej wlewam kefir, dokładnie mieszam.
  3. Mąkę dodaję z sodą oczyszczoną do kefiru. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dolać troszkę wody ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
  4. Jabłka obieram i kroję na cienkie plasterki, które zanurzam w cieście.
  5. Na rozgrzanej patelni wylewam odrobinę oleju, wykładam zanurzone w cieście jabłka i smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję z cukrem pudrem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz