piątek, 25 marca 2016

Gotowana babka

Najlepszą babkę gotowaną robiła moja babcia! Uwielbiam ją i pamiętam ten smak od dzieciństwa. Jest cudownie wilgotna, pachnąca olejkiem rumowym, na to pyszna gotowana samemu polewa...Mmmm niebo w gębie.
W tym roku postanowiłam ugotować sobie babkę :) a w zasadzie to kilka babek, bo dla teściowej, dla nas, dla taty i dla koleżanki. Efekt? Mam nadzieję,że zadowalający. 


Składniki na babkę
  • 6 jajek
  • 1 kostka Kasi
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej 
  • pół opakowania proszku do pieczenia 
  •  1 szklanka cukru 
  • olejek rumowy lub taki na jaki się ma ochotę 
Wykonanie:
  • Margarynę ucieramy z cukrem.
  • Stopniowo dodajemy po 1 jajku
  • Mniej więcej po 3 jajku wsypujemy po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Postępujemy tak aż do wykończenia składników. 
  • Na koniec wlewamy aromat.
Ciasto wlewamy do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki.
Tak przygotowaną formę wkładamy do garnka, zalewamy do 3/4 wysokości wrzącą wodą i gotujemu 1 godzinę i 15 minut. Gorącą babkę wykładamy na kratkę by odparowała i ostygła i polewamy polewą czekoladową.

Polewa :

  • 40 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek mleka
Wszystkie składniki zagotować, mieszając od czasu do czasu czekamy aż polewa zgęstnieje (ok 10 minut). Gorącą dekorujemy ciasto.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz