sobota, 15 października 2016

Naleśniki pełnoziarniste z dżemem dyniowo-jabłkowo-cytrynowym

Po 3 dnia hulanek w Stolicy czas wrócić do domu, rzeczywistości i do garów. Nie powiem, jadłam dobre obiadki a barach mlecznych ale na naleśniki skuszę się tylko u siebie :) albo u Mamy.





Składniki na naleśniki
  1. 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  2.  1 i 1/2 szklanki mleka
  3. około 1/2 szklanki wody gazowanej
  4. 2 łyzki cukru
  5. szczypta soli
  6. 3 łyżki oleju
  7. jajka


  •   Jajka roztrzepałam z cukrem i szczyptą soli.
  • Do masy jajecznej dodałam mleko i mąkę pełnoziarnistą. Bardzo dokłanie wymieszałam,żeby pozbyć się grudek.
  • Masę naleśnikową delikatnie rozcieńczam jeszcze wodą gazowaną. 
  • Dodaję olej , mieszam i odstawiam na 30 min. by ciasto odpoczęlo
  • Naleśniki smażę na bardzo dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz