wtorek, 11 października 2016

Kurczak zapiekany z warzywami

kurczak, warzywa, sos i pyszna sałatka.... Szybki niedzielny obiad :)



Składniki 
  • 2 piersi z kurczaka
  • pól cukini
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • pół opakowania roszponki
  • 1 brzoskwinia
  • 1 pomidor
  • musztarda dijon, sok z cytryny, miód gryczany
  • olej do smażenia 
  • 1/4 szklanki soku z rokitnika 
  • 4 plasterki boczku dojrzewającego
  • 1 plaster sera


Wykon
  1.  Mięso umyłam, osuszyłam i rozbiłam. Następnie oprószyłam solą, pieprzem i curry do smaku. Odstawiłam na 30 minut.
  2. Cukinię umyłam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. Odsączyłam na ręczniku papierowym 
  3. Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki, podsmażyłam na patelni po cukinii. Dolałam sok z rokitnika i gotowałam na dużym ogniu aż sok się zredukuje.
  4. Następnie mięso obsmażyłam z obu stron.
  5. Obsmażone mięso ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku kurczaka położyłam 2 plasterki boczku dojrzewającego, parę plasterków cukinii i papryki. Lekko posoliłam i popieprzyłam. Na wierch ułożyłam cienkie paseczki zółtego sera. Zapiekałam około 15-20 min.
     
  6. Sałatka- na patelni rozgrzewam 1 łyżkę miodu gryczanego, 1 łyżeczkę musztardy, sok z półowy cytryny. Na to dodaję pokrojoną na cząstki brzoskwinie. Chwilę duszę w sosie. Na roszponke wykladam pokrojonego pomidora i brzoskwinię i skrapiam ciepłym sosoem spod brzoskwini.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz